Revenind în timp, am văzut că cafeaua nu este doar o băutură. Este un mijloc de interacțiune socială și a existat de mult timp. În trecut, oamenii se adunau împreună pentru a împărtăși o ceașcă de cafea și a face schimb de informații. În America de Nord și multe țări din Europa de Vest, Starbucks și alte lanțuri majore au dominat piața, deoarece oferă clienților o experiență completă în jurul cafelei. Asta ne face cu adevărat curioși să aflăm fapte mai interesante despre cafea ca marfă, ca băutură și ca parte a culturii de zi cu zi.
A doua în lume
Cafeaua este consumată în cantități atât de mari, este a doua marfă comercializată în lume, fiind depășită doar de țiței. Este cea mai iubită băutură a noastră după apă. În valoare de peste 100 de miliarde de dolari în întreaga lume.
Hawaii este singurul stat american care cultivă cafea
Condițiile bune de creștere a cafelei depind de variabile precum altitudini mari, climat tropical și sol bogat. Prin urmare, în ciuda tuturor peisajelor bogate și diverse din Statele Unite continentale, Hawaii este singurul stat potrivit pentru cultivarea plantelor de cafea. A produs cafea chiar înainte de a fi un stat. (Recent, însă, fermele din California au început să cultive tufe de cafea!)
Cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre
Se spune că cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre în Etiopia în anii 1500. Și-a văzut caprele mâncând cireșe de cafea. Ulterior, a observat o schimbare în comportamentul lor; au câștigat o cantitate mare de energie și nu au dormit noaptea. Păstorul a împărtășit descoperirile sale cu călugării locali. După ce și-au făcut propria băutură din boabe de cafea, și-au dat seama că ar putea sta toată noaptea și să se roage. Cuvântul s-a răspândit la alți călugări etiopieni și, la scurt timp, a ajuns în toată lumea civilizată.
Cafeaua i-a ajutat pe sportivii olimpici
Brazilia nu-și putea permite să-și trimită sportivii la Los Angeles pentru Jocurile Olimpice din 1932, așa că guvernul i-a trimis într-o navă plină de cafea care a fost vândută pe drum pentru a-și finanța călătoria.
Mecca a interzis cafeaua
Cafeaua a fost interzisă în Mecca în 1511, destul de curând după prima sa apariție în Etiopia. Se credea că stimulează gândirea radicală și trândăvie.
„Divorț din cauza unei cafele groaznice”
În cultura arabă antică, aparent încă aplicabilă în Arabia Saudită, femeia ar putea găsi „motive” legale (obțineți?) Pentru divorț dacă soțul ei nu reușește să-i aducă cafea proaspătă dimineața.
„expresso” italian
Cuvântul espresso provine din italiană și înseamnă „exprimat” sau „ieșit forțat”. Espresso este realizat prin forțarea apei foarte fierbinți sub presiune ridicată prin cafea compactată fin măcinată.
Vezi aici sortimentele noastre de cafea.